Chocolade Spiegelbol

Ja hoor, ik ben ontzettend trots op mijn creatie! Mijn ouders kwamen een tijdje geleden eten en de mensen die mij kennen wetend at ik dan al het mogelijke uit de kast haal. Weken op voorhand was ik bezig met het zoeken naar leuke desserts.  Uiteindelijk, na veel denkwerk, werd het dus deze Dôme !
Mijn inspiratie voor de rode chocoladespiegel haalde ik uit de afleveringen van ' Bak-off Vlaanderen' . Dit in combinatie meteen chocolade mousse bol die ik in het verleden al eens gemaakt had, bleek echt een toppertje te zijn!
Op zoek naar een gemakkelijk, maar toch mooi uitziend dessert? Zeker niet twijfelen!  Begin wel tijdig met voorbereiden want de chocolade bollen moeten een nachtje de vriezer in!

Equipment

  • Siliconen bakvorm halve bollen

Ingrediënten

Voor de chocolade mousse bol :

  • 600 ml slagroom
  • 200 gr donkere chocolade

Voor de chocolade spiegel :

  • 65 ml melk
  • 20 gr glucose (ik vond dit bij AVEVE)
  • 150 gr witte chocolade
  • 3 gr gelatine
  • Rode voedingskleurstof
  • Thermometer

Instructies 

Het maken van de chocolade mousse :

  • Verwarm 100 ml slagroom in een kommetje en giet dit over de donkere chocolade
  • Laat even rusten en roer dan goed door elkaar totdat de chocolade volledig gesmolten is en je een egaal mengsel krijgt
  • Laat de chocolade even een uurtje staan om afte koelen en in te dikken alvorens je verder gaat
  • Neem dan een grote mengkom waarin je de overige 500 ml slagroom giet samen met het afgekoelde chocolademengsel.
  • Klop het mengsel op totdat je een goede chocolademousse krijgt en doe dit mengsel in een spuitzak
  • Neem je bakvorm erbij en spuit eerst in elk ronde een klein beetje mousse die je dan goed uitstrijkt over de volledige binnenkant van de rondjes
  • Hierna vul je alle rondjes volledig met mousse tot aan de rand
  • Met behulp van een groot keukenmes heb ik het teveel aan chocomousse weggehaald
  • Zet de vorm nu een nachtje in de vriezer alvorens je verder gaat.

Chocolade spiegel :

  • Ik maakte deze s'morgends en warmde het mengsel gewoon terug op tegen de avond, dus je hoeft de moment zelf niet staan zweten in de keuken 😉
  • Zet een pannetje op het vuur en breng de melk samen met de glucose aan de kook
  • Neem een mengkommetje en leg hier ondertussen de grof gehakte witte chocolade in
  • Giet het melk/glucose mengsel over de chocolade en laat smelten
  • Leg de gelatine blaadjes even in lauw water en knijp ze nadien goed uit
  • Voeg ze samen met de kleurstof toe aan het chocolade mengsel en meng alles goed door elkaar
  • Ik zette de mengkom nog even een minuutje in de microgolf oven op de hoogste stand
  • Wanneer je van plan bent om je chocolade bollen af te werken met de chocolade spiegel zorg je ervoor dat de chocolade spiegel 35°C  is
  • Warm het geheel desnoods even op en zet de thermometer nadien in je kommetje
  • Wanneer je ziet dat de temperatuur bijna 35° is, neem je de chocolade bollen uit de vriezer
  • Zet ze op een rooster en giet de chocoladespiegel er mooi over totdat alles bedekt is
  • Schep ze direct met een glaceer mes op een bord want zodra de chocomousse begint te smelten wordt het een stuk moeilijker!
  • Je kan het bordje enkele uren op voorhand ook klaarzetten en bewaren in de ijskast.
  • Ik serveerde de chocolade spiegelbol met verse framboosjes, frambozencoulis en een zelf gemaakt kletskopje
What do you think of this post?
  • Awesome (0)
  • Interesting (0)
  • Useful (0)
  • Boring (0)
  • Sucks (0)

Write A Comment

Rating recept




Pin It