Voor de Sushirijst
- 150 gr Sushirijst (ik gebruikte 'Poke Bowl Rice' van Bosto)
- 400 ml koud water
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1 eetlepel suiker
Voor de Kip Terriyaki :
- Sesamzaadjes
- 2 kipfilets
- 150 ml Sojasaus
- 1 eetlepel Sesamolie
- 10 eetlepels donkerbruine suiker
- 4 eetlepels honing
- 100 ml lauw water
- 5 eetlepels Maizena
- 3 eetlepels bloem
Voor de afwerking :
- 0,5 Mango (in kleine blokjes gesneden)
- 0,5 Komkommer (in kleine blokjes gesneden)
- Enkele kerstomaatjes (in 4 stukjes gesneden)
- 1 avocado (in gelijke partjes gesneden)
- Edamame bonen (kort gewokt in de pan met peper & zout)
Extra's naar keuze :
- Sojasaus
- Gefrituurde ajuintjes
De Sushirijst :
Maak de rijst klaar zoals aangegeven op de verpakking.
Voor de Poke Bowl rijst van Bosto, spoel je eerst de rijst in een vergiet en laat je het nadien goed uitlekken.
Breng dan de rijst aan de kook ( 150 gr rijst met 400 ml water voor 2 personen). Dit laat je 15 minuten koken op een laag vuur. Zorg dat je regelmatig goed roert met een spatel zodat het mengsel niet aanbrand.
Dan laat je de rijst nog 15 minuten afgedekt staan van het vuur.
In een apart pannetje verwarm je dan de suiker en de rijstazijn, en zodra de suiker gesmolten is, kan je dit mengsel mengen onder de rijst. Laat de rijst nu volledig afkoelen
De Kip Terriyaki
De kip gaan we in kleine blokjes snijden en mengen onder de bloem en maïzena.
Leg dit even in een kommetje, dit mengsel gaan we frituren wanneer de Teriyaki saus klaar is.
Om de saus te maken zet je een steelpannetje op het vuur en meng je de sojasaus, de sesamolie, de honing en de bruine suiker. Roer goed.
In een klein kommetje meng je de 100 ml water met 2 eetlepels maïzena. Meng goed zodat de maïzena opgelost is. Dit giet je dan bij de saus en je zet het vuur een beetje lager terwijl je goed blijft roeren met een garde.
Wanneer de saus is ingedikt, kan je deze van het vuur halen.
Je kan kiezen om de kip warm te serveren op de pokébowl en dus last minute te frituren, maar ikzelf vond het lekkerder om het mengsel wat te laten afkoelen.
Ik frituurde de kippenblokjes dus goudbruin, mengde ze nadien onder de Teriyaki en liet het 30 minuutjes staan alvorens het te serveren.
De afwerking :
Neem 2 kommetjes erbij en begin met eerst de rijst erin te schikken.
Dan voeg je alle groentjes + de mango toe en leg je ze mooi naast elkaar
Als laatste leg je de Kip Terriyaki erop en werk je het nog af met Sesamzaadjes + de gefrituurde ajuintjes.
Smakelijk!