Chocolate Dôme met een Oreo koekjes bodem

Porties 6 personen
Eerst wil ik vertellen hoe trots ik eigenlijk wel was toen ik dit dessertje tot een goed einde had gebracht. Ik zie al maanden op Instagram, Facebook, Youtube foto's en filmpjes passeren van ' Chocolate Dômes' en wou het echt zelf al zo lang eens proberen ! Enkele maanden geleden kocht ik dan ook de geschikte siliconen vormpjes maar die belandden onder de andere stapel bakvormen in de kast. Ik heb altijd zoveel ideeën, maar waar haal ik de tijd vandaan om alles uit te proberen?
Uiteindelijk heb ik dan toch de moeite genomen om het eens uit te testen en wat was ik enthousiast over het eindresultaat! Ik was ook wel verbaasd hoe 'makkelijk' het eigenlijk wel niet is.
Je moet geen groot keukentalent zijn om dit op tafel neer te kunnen zetten. Let er wel op dat de chocolade mousse een nachtje in de vriezer moet hebben gezeten.  

Equipment

  • Siliconen bakvorm voor de chocolade mousse bollen
  • Spuitzak
  • Ronde uitsteker
  • Thermometer

Ingrediënten

Voor de Chocolademousse :

  • 600 ml slagroom
  • 200 gr Pure Chocolade

Voor de Ganache :

  • 200 ml Slagroom
  • 40 gr ongezouten boter
  • 300 gr Pure Chocolade

Voor de Oreo koekjes :

  • 154 gr Oreo koekjes
  • 50 gr boter

Voor de garnering :

  • Fruit naar keuze
  • Eetbare bloemetjes

Instructies 

Voor de Chocolade Mousse :

  • Verwarm 100 ml slagroom in een kommetje en giet dit over de donkere chocolade
  • Laat even rusten en roer dan goed door elkaar totdat de chocolade volledig gesmolten is en je een egaal mengsel krijgt
  • Laat de chocolade even een uurtje staan om af te koelen en in te dikken alvorens je verder gaat
  • Neem dan een grote mengkom waarin je de overige 500 ml slagroom giet samen met het afgekoelde chocolademengsel
  • Klop het mengsel op totdat je een goede chocolademousse krijgt en doe dit mengsel in een spuitzak
  • Neem je bakvorm erbij en spuit eerst in elk ronde een klein beetje mousse die je dan goed uitstrijkt over de volledige randen van de rondjes
  • Hierna vul je alle rondjes volledig met mousse tot aan de rand
  • Met behulp van een groot keukenmes heb ik het teveel aan chocomousse weggehaald. Zet de vorm nu een nachtje in de vriezer alvorens je verder gaat

Voor de Oreo koekjes :

  • Mix de Oreo koekjes fijn in de keukenblender
  • Smelt 50 gr. boter en meng dit onder de verkruimelde koekjes
  • Neem een stuk bakpapier en leg hier je bakring op. Met een lepel vul je het het onderste van de bakring en druk je dit aan tot je een mooi rondje krijgt.
  • Maak er zo 6 en zet deze dan even in de ijskast

Voor de Ganache :

  • Smelt de 300 gr chocolade met de 200 ml slagroom au bain-marie
  • Haal de kom weg van het vuur en voeg de boter al roerend toe.
  • Zet dan het chocolademengsel opzij tot het ongeveer een temperatuur heeft van 35%

Dan is het tijd om het dessertje te dresseren :

  • Dan is het tijd om de vorm uit de vriezer te halen!
  • Verwijder het aantal chocomousse bolletjes dat je die dag wil gebruiken ( de ander kan je nadien terug invriezen)
  • Druk ze voorzichtig uit de vorm & zet ze op een rooster
  • Onder het rooster kan je een kom zetten zodat het teveel aan chocolade wordt opgevangen. Dit kan je dan hergebruiken.
  • Giet de ganache over de volledige oppervlakte van de vormpjes en schud eens met je rooster zodat er geen luchtbelletjes ontstaan en de chocolade zich mooi over de bollen verspreid
  • Neem de bordjes klaar waarop je de mousse wilt serveren en nu is de kunst om deze zo perfect mogelijk op het bord te krijgen
  • Leg eerst de oreo bodem op het bord
  • Met een groot mes schoof ik voorzichtig onder de bollen en tilde ik ze op op het koekje
  • Dresseer met vers fruit, wat munt en een eetbaar bloemetje
  • Laat ze even ontdooien alvorens je erin duikt!
  • Die eerste beet is goddelijk : Smakelijk!

Write A Comment

Rating recept