Aardbeientaartje met mascarpone mousse en amaretto

Een héérlijk zomers taartje met een vleugje Amaretto. Genieten maar!
( Inspiratie : VTM koken )

Equipment

  • Bakring van 18 cm doorsnede

Ingrediënten

  • 750 gr aardbeien
  • 350 ml volle room
  • 80 gr bloem
  • 25 gr cacaopoeder
  • 10 gr maïzena
  • enkele eetlepels bloemsuiker
  • 9 eieren (3 volledige eieren + 6 dooiers)
  • 20 gr ongezouten roomboter (gesmolten)
  • 200 gr witte suiker
  • 45 gr water
  • 3 gelatine blaadjes
  • 150 gr mascarpone
  • 4 cl Amaretto
  • 2 koffielepels Vanille extract
  • 2 handjes Breselienne nootjes

Instructies 

Eerst gaan we de Chocolade Biscuit maken! ( onderkant van de taart

  • Meng de 85 gr. bloem met de 25 gr. cacaopoeder en de 10 gr. maïzena. Haal alles door een zeef om klonters te vermijden
  • Meng 3 eieren + 4 eierdooiers en klop het geheel op tot een zeer luchtige massa. Het moet zeker in volume verdrievoudigen
  • Voeg nadien 120 gr. suiker toe aan het eiermengsel en meng goed
  • Tip : Mix totdat je de suikerkorrels niet meer kan voelen als je wat van het mengsel tussen 2 vingers wrijft
  • Smelt ondertussen de 20 gr. boter en voeg dit ook toe aan het eiermengsel
  • Meng nu alle droge ingrediënten onder het eierschuim. Roer met een spatel alles goed door elkaar tot je een egaal mengsel krijgt
  • Neem een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op. Hier zet je de bakring op en je stort 3/4 van het beslag in de ring. ( de rest kan je invriezen)
  • Bak de biscuit 20 minuten in een voorverwarmde oven op 160°
  • Ontvorm de biscuit en laat afkoelen op een rooster. ( Snijd voorzichtig met een mes langs de randen van de bak ring om de biscuit te lossen)

Dan is het tijd voor de Mascarpone mousse!

  • Zet een pannetje op het vuur en smelt hierin 80gr. suiker samen met het water tot het geheel kookt en je suikersiroop krijgt
  • klop 2 dooiers op ( tot je een lichtgeel mengsel krijgt) en voeg hieraan het suikerwater geleidelijk toe
  • Blijf dit geheel opkloppen met een mixer tot je een schuimige massa krijgt. ( het mag niet meer lopend zijn)
  • Week de blaadjes gelatine in koud water. Smelt ze nadien au-bain marie en mix dit onder het eierschuim
  • Meng de mascarpone met het vanille extract. Voeg dan het eierschuim hieraan toe
  • Mix het geheel met behulp van een garde zodat er geen klonters overblijven
  • Klop dan 150 gr. room half op en voeg dit ook toe aan het mascarpone mengsel. Voeg als laatste de Amaretto toe.

Opbouw van je taart

  • Neem een groot bord en leg hier een stukbakpapier op
  • Druk de biscuit terug in de bakvorm en leg deze op het bakpapier
  • Neem dan aardbeien van ongeveer dezelfde grootte en snijd deze allen doormidden
  • Druk de aardbeien tegen de bak ring met de binnenkant en werk de volledige ronde af
  • Vul dan de volledige ring met de overige (volledige) aardbeien
  • Giet nu het mascarpone mengsel over de aardbeien en zorg dat alles mooi bedekt is
  • Tik eens enkele keren tegen de bak ring zodat er geen luchtbellen in het mengsel zitten
  • Zet dit nu in de koelkast en laat enkele uren opstijven

De afwerking

  • Haal de ring voorzichtig af de taart. ( Met behulp van een warme handdoek bijvoorbeeld)
  • Klop de overige 200 ml. room stijf samen met enkele eetlepels bloemsuiker
  • Neem de nootjes en werk hier de rand van de taart mee af
  • Neem dan een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit over de volledige rand kleine toefjes
  • Werk af met enkele verse aardbeien

Write A Comment

Rating recept