Aardbeientaartje met mascarpone mousse en amaretto

Een héérlijk zomers taartje met een vleugje amaretto. Genieten maar!

 

Wat heb je nodig?

  • 750 gr. aardbeien
  • 350 ml. volle room 
  • 80 gr. bloem
  • 25 gr. cacaopoeder
  • 10 gr. maizena
  • enkele eetlepels bloemsuiker
  • 9 eieren ( 3 eieren + 6 dooiers)
  • 20 gr. ( gesmolten) ongezouten roomboter
  • 200 gr. witte suiker
  • 45 gr. water
  • 3 gelatine blaadjes
  • 150 gr. mascarpone
  • 4 cl. amaretto
  • 2 koffielepels vanille extract.
  • 2 handjes breselienne nootjes
  • Een bak ring  van 18 cm doorsnede

 

Hoe ga je te werk?

Eerst gaan we de chocolade biscuit maken. ( de onderkant van de taart)

  • Meng de 85 gr. bloem met de 25 gr. cacaopoeder en de 10 gr. maizena. Haal alles door een zeef om klonters te vermijden.
  • Meng 3 eieren + 4 eierdooiers en klop het geheel op tot een zeer luchtige massa.
  • Voeg nadien 120 gr. suiker toe aan het eiermengsel en meng goed. 

Tip : Mix totdat je de suikerkorrels niet meer kan voelen als je wat van het mengsel tussen 2 vingers wrijft.

  • Smelt ondertussen de 20 gr. boter en voeg dit ook toe aan het eiermengsel.
  • Meng nu alle droge ingrediënten onder het eierschuim. Roer met een spatel alles goed door elkaar tot je een egaal mengsel krijgt.
  • Neem een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op. Hier zet je de bak ring op en je stort 3/4 van het beslag in de ring. ( de rest kan je invriezen)
  • Bak de biscuit 20 minuten in een voorverwarmde oven op 160°.
  • Ontvorm de biscuit en laat afkoelen. ( Snijd voorzichtig met een mes langs de randen van de bak ring om de biscuit te lossen)

Dan is het tijd voor de mascarpone mousse!

  • Zet een pannetje op het vuur en smelt hierin 80 gr. suiker samen met het water tot het geheel kookt.
  • klop 2 dooiers op en voeg hieraan het suikerwater geleidelijk toe.
  • Blijf dit geheel opkloppen met een mixer tot je een schuimige massa krijgt. ( het mag niet meer lopend zijn)
  • Week de blaadjes gelatine in koud water. Smelt ze nadien au-bain marie en spatel dit onder het eierschuim.
  • Meng de mascarpone met het vanille extract. Voeg dan het eierschuim hieraan toe.
  • Mix het geheel met behulp van een garde zodat er geen klonters overblijven.
  • Klop dan 150 gr. room half op en voeg dit ook toe aan het mascarpone mengsel. Voeg als laatste de amaretto toe.

 

Opbouw van je taart :

  • Neem een groot bord en leg hier een stuk bakpapier op.
  • Druk de biscuit terug in de bakvorm en leg deze op het bakpapier.
  • Neem dan aardbeien van ongeveer dezelfde grootte en snijd deze allen doormidden.
  • Druk de aardbeien tegen de bak ring met de binnenkant en werk de volledige ronde af.
  • Vul dan de volledige ring met de overige ( volledige) aardbeien.
  • Giet nu het mascarpone mengsel over de aardbeien en zorg dat alles mooi bedekt is.
  • Tik eens enkele keren tegen de bak ring zodat er geen luchtbellen in het mengsel zitten.
  • Zet dit nu in de koelkast en laat enkele uren opstijven.

 

Afwerking :

  • Haal de ring voorzichtig af de taart. ( Met behulp van een warme handdoek bijvoorbeeld)
  • Klop de overige 200 ml. room stijf samen met enkele eetlepels bloemsuiker.
  • Neem de nootjes en werk hier de rand van de taart mee af.
  • Neem dan een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit over de volledige rand kleine toefjes.
  • Werk af met enkele verse aardbeien

 

( Inspiratie : VTM koken )

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *