Citroentaartje

Ben jij gek op zoet of zuur? Indien je fan bent van beide is dit taartje ideaal! Je krijgt een frisse zure toets van de citroen met een iets wat zoete nasmaak.

Je kan hem natuurlijk zo zoet maken als je zelf wil!  De afgewerkte taart ziet er in ieder geval heel spectaculair uit ook en ik was er best trots op!

 

Wat heb je nodig?

Voor de bodem :

  • 225 gr. bloem
  • 160 gr. ongezouten roomboter ( in blokjes gesneden)
  • 80 gr. blonde basterdsuiker
  • een half losgeklopt ei
  • snuifje zout
  • ronde bakvorm ( 26 cm)

Voor de vulling :

  • 50 gr maizena
  • 130 gr. kristalsuiker
  • rasp van 2 middelgrote citroenen
  • sap van 2 citroenen
  • 250 ml. water
  • 3 eierdooiers
  • 60 gr. roomboter

Voor het Italiaans schuim :

  • 200 gram eiwit
  • 75 gram poedersuiker
  • 325 gram kristalsuiker
  • 85 gram water
  • Extra benodigdheden : bunsenbrander + Kookthermometer

 

Hoe ga je te werk?

  • Om de bodem te maken kneed je alle ingrediënten samen (met je handen) tot een soepel deeg.
  • Vet dan je bakvorm in met wat bakspray of boter.
  • Strooi wat bloem over je werkvak en rol het deeg uit. Bekleed hiermee je bakvorm en druk de randen mooi aan.
  • Snijd het overtollige deeg mooi weg langs de randen en prik met behulp van een vork gaatjes in je bodem
  • Zet dan de taart even opzij in de ijskast of de vriezer terwijl je de vulling gaat klaarmaken
  • Was de citroenen en rasp ze allebei. ( het witte gedeelte van de citroen is het bittere gedeelte, dus rasp niet teveel weg)
  • Doe de rasp samen met het citroensap, het water, de suiker en de maizena in een steelpannetje.
  • Zet dit op een laag vuurtje en roer heel goed door.
  • Je gaat zien dat de consistentie dikker wordt en het er wat gaat uitzien als behang lijm.
  • Haal dan de pan van het vuur en klop er de koude boter door.
  • Klop er dan de eierdooiers door en blijf goed roeren zodat de eieren niet stollen.
  • Haal de bakvorm uit de vriezer of ijskast en giet er de vulling in.
  • Bak de taart +/- 30 minuten op 180°
  • Laat de taart volledig afkoelen en werk dan af met het Italiaans schuim

 

  • Klop de eiwitten stijf en voeg het poedersuiker toe.
  • Zet dan een pannetje op het vuur met de suiker en het water en laat inkoken tot 120°
  • Neem de opgeklopte eiwitten erbij en begin opnieuw te mixen.
  • voeg nu geleidelijk de suikersiroop toe en blijf kloppen tot het schuim koud wordt en je mooie pieken krijgt.
  • Smeer dit over de afgekoelde taart en ga er even met je bunsenbrander over.

 

(Bron : Uit pauline’s keuken + Laura’s bakery)

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *