Aardbeientaartje met mascarpone mousse

Hebben jullie ook zo’n last van de warmte? Ik probeer de laatste weken zo weinig mogelijk de oven thuis op te zetten om te vermijden

dat het nog warmer wordt binnen.  Maar ik maakte voor dit taartje toch een kleine uitzondering! Je hoeft de oven dan ook maar heel even

te gebruiken om dit zomers taartje op tafel te toveren! & om je nog meer te overtuigen om dit zeker eens te proberen : Er zit wat Amaretto in! 

Dat was voor mij toch de doorslag! 🙂

 

Wat heb je nodig?

  • 750 gr. aardbeien
  • 350 ml. volle room ( of slagroom)
  • 80 gr. bloem
  • 25 gr. cacaopoeder
  • 10 gr. maizena
  • enkele eetlepels bloemsuiker
  • 9 eieren ( 3 eieren + 6 dooiers)
  • 20 gr. ( gesmolten) ongezouten roomboter
  • 200 gr. witte suiker
  • 45 gr. water
  • 3 gelatine blaadjes
  • 150 gr. mascarpone
  • 4 cl. amaretto
  • 2 koffielepels vanille extract.
  • 2 handjes breselienne nootjes
  • Een bak ring  van 18 cm doorsnede

 

Hoe ga je te werk?

Eerst gaan we de chocolade biscuit maken. ( de onderkant van de taart)

  • Meng de 85 gr. bloem met de 25 gr. cacaopoeder en de 10 gr. maizena. Haal alles door een zeef om klonters te vermijden.
  • Meng 3 eieren + 4 eierdooiers en klop het geheel op tot een zeer luchtige massa.
  • Voeg nadien 120 gr. suiker toe aan het eiermengsel en meng goed. 

Tip : Mix totdat je de suikerkorrels niet meer kan voelen als je wat van het mengsel tussen 2 vingers wrijft.

  • Smelt ondertussen de 20 gr. boter en voeg dit ook toe aan het eiermengsel.
  • Meng nu alle droge ingrediënten onder het eierschuim. Roer met een spatel alles goed door elkaar tot je een egaal mengsel krijgt.
  • Neem een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op. Hier zet je de bak ring op en je stort 3/4 van het beslag in de ring. 
  • Bak de biscuit 20 minuten in een voorverwarmde oven op 160°.
  • Ontvorm de biscuit en laat afkoelen. ( Snijd voorzichtig met een mes langs de randen van de bak ring om de biscuit te lossen)

Dan is het tijd voor de mascarpone mousse!

  • Zet een pannetje op het vuur en smelt hierin 80 gr. suiker samen met het water tot het geheel kookt.
  • klop 2 dooiers op en voeg hieraan het suikerwater geleidelijk toe.
  • Blijf dit geheel opkloppen met een mixer tot je een schuimige massa krijgt. ( het mag niet meer lopend zijn)
  • Week de blaadjes gelatine in koud water. Smelt ze nadien au-bain marie en spatel dit onder het eierschuim.
  • Meng de mascarpone met het vanille extract. Voeg dan het eierschuim hieraan toe.
  • Mix het geheel met behulp van een garde zodat er geen klonters overblijven.
  • Klop dan 150 gr. room half op en voeg dit ook toe aan het mascarpone mengsel. Voeg als laatste de amaretto toe.

 

Opbouw van je taart :

  • Neem een groot bord en leg hier een stuk bakpapier op.
  • Druk de biscuit terug in de bakvorm en leg deze op het bakpapier.
  • Neem dan aardbeien van ongeveer dezelfde grootte en snijd deze allen doormidden.
  • Druk de aardbeien tegen de bak ring met de binnenkant en werk de volledige ronde af.
  • Vul dan de volledige ring met de overige ( volledige) aardbeien.
  • Giet nu het mascarpone mengsel over de aardbeien en zorg dat alles mooi bedekt is.
  • Tik eens enkele keren tegen de bak ring zodat er geen luchtbellen in het mengsel zitten.
  • Zet dit nu in de koelkast en laat enkele uren opstijven.

 

Afwerking :

  • Haal de ring voorzichtig af de taart. ( Met behulp van een warme handdoek bijvoorbeeld)
  • Klop de overige 200 ml. room stijf samen met enkele eetlepels bloemsuiker.
  • Neem de nootjes en werk hier de rand van de taart mee af.
  • Neem dan een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit over de volledige rand kleine toefjes.
  • Werk af met enkele verse aardbeien

 

( Inspiratie : VTM koken )

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments

  1. Véronique de De Braekeleer says:

    Gisteren van deze overheerlijke taart genoten bij je ouders Stephanie.
    Superlekker ! Bij veel patissiers kan je zoiets niet vinden. Proficiat met de kookkunsten ! 🖒

    1. Horsten Stephanie says:

      Hey Véronique! Super lief, bedankt voor het mooie compliment!

      1. Véronique de De Braekeleer says:

        Geen dank nodig. Jij bent bedankt om ons de kans te geven van dit overheerlijke dessert te genieten ! 😎

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *