Roze Macarons met een heerlijke chocolade ganache

Oke, ik kan er niet omheen. Macarons maken is écht een hele uitdaging, maar 1tje die ik niet uit de weg wilde gaan. De kriebels om deze koekjes te maken ontstonden bij het kijken naar Bake-off Vlaanderen.

Je kan eindeloos variëren met smaken en kleuren en dat sprak mij enorm aan. Ook de moeilijkheidsgraad was een intrigerende factor.

Iets dat iedereen kan maken, where is the fun in that? 🙂

Ik zocht het internet af naar goede recepten, maar dat bleek niet zo vanzelfsprekend. Bij de eerste 3 pogingen ging er veel fout : Het deeg was te vast, het deeg was te lopend, ze braken open in de oven, enz…   Het is frustrerend, omdat er toch wel wat tijd in kruipt bij de voorbereiding, om ze nadien in de oven te zien mislukken.

Tot ik het perfecte recept vond op de Blog van Hap en tap.

Een succesrecept als je alle stappen nauwkeurig volgt ! 

Wat heb je nodig? ( voor 2 bakplaten macarons)

 • 100 gr. eiwit op kamertemperatuur ( ongeveer 3 eieren)
 • 140 gr. amandelpoeder
 • 140 gr. bloemsuiker
 • 35 gr. water
 • 140 gr. kristalsuiker
 • een bakmatje voor macarons
 • een keukenthermometer

Voor de Ganache :

 • 120 gr. pure chocolade
 • 100 ml. volle room ( 35% vetgehalte)
 • 25 gr. roomboter
 • 2 eetlepels suiker

 

Hoe ga je te werk?

Het eiwit mag niet te vers zijn. Ofwel zet je het de dag ervoor al klaar in een kommetje, ofwel zet je het een paar seconden in de microgolf oven wanneer je aan het recept begint.

Neem 2 kommetjes en verdeel het eiwit in 2 gelijke delen. ondertussen verwarm je de oven voor op 155° C.

Mix het amandelpoeder samen met de bloemsuiker door een blender zodat het extra fijn is en zeef het nadien in een grote mengkom. Meng 1 deel van de eiwitten ( waaraan je wat kleurstof kan toevoegen) met het amandelmengsel. Ze raden overal vooral aan om met poeder kleurstoffen te werken, maar ik gebruikte enkele druppels roze kleurstof en het resultaat was ook wel oké! 

Zet een pannetje op het vuur met het water en de suiker. Zet je thermometer hierin en wanneer je ziet dat de temperatuur aan 110°C zit, begin je de 2de helft van de eiwitten op te kloppen met een mixer. Zodra de temperatuur gestegen is tot 118°, voeg je het suikerwater toe aan de eiwitten en blijf je kloppen tot je een mooi wit glanzend geheel hebt.

Laat dit geheel even afkoelen tot 50°C. en voeg het daarna toe aan het amandelmengsel. Voeg eerst 1/3 van het mengsel voorzichtig toe ( maak vouwbewegingen met je spatel) en nadien voeg je het overige deel toe. Blijf vouwbewegingen maken met je spatel totdat je een lava-achtige consistentie hebt.

Doe dit mengsel in een spuitzak en vul de rondjes op je macaron bakmatje. Tik een paar keer goed tegen de plaat zodat alle luchtbelletjes uit je macarons verdwijnen.

Laat dit nu een klein uurtje staan zodat er zich een velletje gaat vormen op de macarons. Ik strooide voor het bakken nog wat eetbaar poeder op de macarons.

 

Bak ze dan gedurende 16-18 minuten op 150°. Laat de ovendeur op een kier staan.

Maak dan de Ganache :

Zet de room op het vuur samen met de suiker. Wanneer de room begin te koken voeg je de chocolade toe samen met de boter ( liefst in kleine blokjes gesneden). Neem het pannetje van het vuur en meng goed zodat je een egaal mengsel krijgt. Zet het mengsel enkele uren in de ijskast om op te stijven.
Nadien doe je de ganache in een spuitzak en spuit je kleine toefjes op de macaron koekjes om ze te vullen met een heerlijke chocolade vulling.

Je kan de macarons best bewaren in een afgesloten doosje in de ijskast. 

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *