Appelcake met yoghurt

Als je de titel van dit recept leest zou je denken dat ik een gezonde versie van een appelcake gemaakt heb. Wél, think twice 🙂  Er zit wel yoghurt in, maar eigenlijk ook gewoon boter en suiker. Dus als je die dingen liever achterwege laat, dan zit je hier niet op de juiste plek.. 

Vaak vind ik een gewone cake te droog en gewoonweg saai. Door een beetje yoghurt toe te voegen krijg je al een nattere structuur, wat ik persoonlijk ook veel lekkerder vind.  Ik haalde mijn inspiratie bij een receptje van NJAM tv maar gaf er mijn eigen twist aan.

Wat heb je nodig?

  • 3 jonagold appels
  • 2 zakjes vanillesuiker ( of 2 grote eetlepels vanille extract)
  • 150 gr. zachte roomboter in blokjes gesneden
  • 150 gr. witte suiker
  • 50 gr. Griekse Yoghurt
  • 50 gr. amandelpoeder
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 150 gr. zelfrijzende bloem
  • 4 eieren
  • 2 grote eetlepels abrikozenconfituur
  • bloemsuiker voor de afwerking.

 

hoe ga je te werk?

Klop de boter samen met de suiker + de vanillesuiker op tot een romig geheel. Klop de 4 eiwitten stijf en zet deze even aan de kant. De 4 eierdooiers voeg je toe aan het boter mengsel.

In een aparte kom meng je de bloem, de yoghurt, het amandelpoeder en het bakpoeder door elkaar. Voeg dit toe aan het boter-mengsel en mix goed tot een mooi glad geheel. Nadien voeg je, met behulp van een spatel, de eiwitten hieraan toe.

Snijd 2 appels, nadat je ze geschild hebt, in grove stukken en meng die door het beslag. Van de andere appel snijd je dunne schijfjes.

Stort het cakemengsel in een ingevette bakvorm en leg de appelschijfjes mooi bovenop het mengsel. Bak de cake 45/50 minuten op 175°.

Wanneer de cake helemaal afgekoeld is, zet je de abrikozen confituur even in de microgolf om op te warmen. Strijk de confituur met behulp van een borsteltje uit over de bovenkant van de cake. Werk af moet goed wat bloemsuiker!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *