Chocolade-Mousse Bol met rode vruchten

Eerst wil ik vertellen hoe trots ik eigenlijk wel was toen ik dit dessertje tot een goed einde had gebracht. Ik zie al maanden op Instagram, Facebook, Youtube foto’s en filmpjes passeren van ‘ Chocolate Dômes‘ en wou het echt zelf al zo lang eens proberen ! Enkele maanden geleden kocht ik dan ook de geschikte siliconen vormpjes maar die belandden onder de andere stapel bakvormen in de kast. Ik heb altijd zoveel ideeën, maar waar haal ik de tijd vandaan om alles uit te proberen?  

Uiteindelijk heb ik dan toch de moeite genomen om het eens uit te testen en wat was ik enthousiast over het eindresultaat! Ik was ook wel verbaasd hoe ‘makkelijk’ het eigenlijk wel niet is.. Je moet geen groot keukentalent zijn om dit op tafel neer te kunnen zetten 😉 Let er wel op dat de chocolade mousse een nachtje in de vriezer moet hebben gezeten. 

De vormpjes die ik bij de Hanos aankocht kun je ook in andere winkels vinden ( zoals het Antwerp Kookhuis) of online http://www.silikomart.com/professional/en/professional/prodotti/siliconflex/sf086-magic-dome/

 

Wat heb je nodig?

Voor de Chocolademousse :

  • 600 ml Slagroom
  • 200 gr Donkere Chocolade

Voor de Ganache :

  • 200 ml Slagroom
  • 40 gr. ongezouten roomboter
  • 300 gr. Donkere Chocolade

 

Hoe ga je te werk?

Eerst gaan we de chocolade mousse maken.  Verwarm 100 ml slagroom in een kommetje en giet dit over de donkere chocolade. Laat even rusten en roer dan goed door elkaar totdat de chocolade volledig gesmolten is en je een egaal mengsel krijgt. Laat de chocolade even een uurtje staan om af te koelen en in te dikken alvorens je verder gaat.

Neem dan een grote mengkom waarin je de overige 500 ml slagroom giet samen met het afgekoelde chocolademengsel. Klop het mengsel op totdat je een goede chocolademousse krijgt en doe dit mengsel in een spuitzak. Neem je bakvorm erbij en spuit eerst in elk ronde een klein beetje mousse die je dan goed uitstrijkt over de volledige randen van de rondjes. Hierna vul je alle rondjes volledig met mousse tot aan de rand. Met behulp van een groot keukenmes heb ik het teveel aan chocomousse weggehaald.  Zet de vorm nu een nachtje in de vriezer alvorens je verder gaat.

Een leuk weetje : Je kan de bolletjes een maand bewaren in de vriezer! 

De dag dat je het dessert wil serveren is ook de dag dat je de vorm uit de vriezer haalt. Eerst maken we de ganache. ( Haal de vorm pas nadien uit de vriezer want de chocomousse ontdooit vrij snel )

Smelt de 300 gr chocolade met de 200 ml slagroom au bain-marie. Haal de kom weg van het vuur en voeg de boter al roerend toe. 
Zet dan het chocolademengsel opzij tot het ongeveer een temperatuur heeft van 35%. 

Dan is het tijd om de vorm uit de vriezer te halen! Verwijder het aantal chocomousse bolletjes dat je die dag wil gebruiken ( de ander kan je nadien terug invriezen). Haal ze heel voorzichtig uit de vorm . Ik zette ze op een bakrooster boven de ‘pompbak’.  Onder het rooster kan je een kom zetten zodat het teveel aan chocolade wordt opgevangen. Dit kan je dan hergebruiken.

Giet de ganache over de volledige oppervlakte van de vormpjes en schud eens met je rooster zodat er geen luchtbelletjes ontstaan en de chocolade zich mooi over de bollen verspreid. Neem de bordjes klaar waarop je de mousse wilt serveren en nu is de kunst om deze zo perfect mogelijk op het bord te krijgen. Met een groot mes schoof ik voorzichtig onder de bollen en tilde ik ze op tot het bord. Werk eventuele oneffenheden weg.

Ik heb deze bolletjes s’middags gemaakt om ze s’avonds te serveren.. PERFECT! 🙂

Vond je bovenstaande uitleg niet zo makkelijk om te volgen? Kijk dan snel naar de video waar ik het idee vandaan haalde :https://www.youtube.com/watch?v=fL7WMRyTtpI

Ik serveerde ze met wat rood fruit en een crumble van speculaas. Enjoy 😉

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *